maandag 4 januari 2016

De top 10 trends in Online Marketing in en voor 2016

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus tijd om kritisch naar je online strategie te kijken. Het is het perfect moment om deze langs de top tien trends in Online Marketing anno 2016 te leggen. Met deze inzichten zorg je ervoor dat jij en je bedrijf in ieder geval "up-to-date" zijn.

Door de technologische, demografische en culturele ontwikkelingen die zich momenteel dagelijks voordoen is het goed om deze door te nemen en op elke trend zo goed mogelijk op in te spelen. Het liefst zelfs door erop vooruit te lopen. Alleen Early Adaptors blijven hun concurrenten voor en benutten zo de kans om hun positie te behouden en zelfs te versterken. Ik heb een klein onderzoekje gedaan en de tien belangrijkste trends voor je op een rij gezet:

1. Mobile overtreft desktop op elke manier
Wat ik al merkte in 2015 werd nog eens bevestigd aan het einde van het jaar, tijdens mijn bezoek aan Apps World 2015. Al in meer dan tien landen wereldwijd wordt meer op de mobiel gezocht dan op desktop computers. Dit gebeurd in landen als de USA en Japan, enorme grote spelers die zeker niet onderschat mogen worden. Google introduceerde al in 2015 hun "Mobilegeddon" algoritme. Hiermee legden ze vrij dwingend de eis op dat je website responsive moet zijn. Is dit niet geval dan wordt je website "gestraft" door een negatieve rangschikking. Het opvallende is dat Google geen waarde (meer) hecht aan een desktopversie van een website indien je alleen een mobiele website hanteert. Je voldoet dan niet echt aan de verwachtingen van desktopgebruikers zodra zij op je site landen. Echter ben je wel klaar voor de richting die Google zelf voorspelt en aanhoudt. Zij voorspellen immers dat desktop wellicht wel geheel vervaagd. Klaar zijn voor mobiele gebruikers was in 2015 al een pré, maar anno 2016 een absolute must! Doordat Google de desktop als minder gaat zien verwacht ik ook een groei in uitgaven en inkomsten van mobiele advertenties. Zorg dan ook dat je dat ook goed voor elkaar hebt in 2016. Hou hiermee in gedachte: "was er liever gister al mee begonnen dan pas vandaag".
Mobiel overtreft Desktop in 2016 met meer dan 27,8 miljard zoekopdrachten.
Bron: www.biakelsey.com
Een ander belangrijk verschijnsel omtrent het mobiele web is Google's AMP. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Google zegt daarover:
"[AMP] aims to dramatically improve the performance of the mobile web. We want webpages with rich content like video, animations and graphics to work alongside smart ads, and to load instantaneously. We also want the same code to work across multiple platforms and devices so that content can appear everywhere in an instant no matter what type of phone, tablet or mobile device you're using."
Zie een live demo via hun blog.

2. Apps indexing neemt een gigantische vlucht
Wat ook werd bevestigd tijdens Apps World 2015 is de explosieve groei van mobiele apps. De indexering van apps dat door Google momenteel ook extreem veel promoot wordt (en ook werd tijdens Apps World 2015) wordt een belangrijk onderdeel van zichtbaarheid op het internet.
In 2016 zullen nog ondernemers een app willen hebben voor hun bedrijf. Een website die is geoptimaliseerd voor mobiel verkeer is al een hele goede stap, maar daarnaast zorgt het aanbieden van een goed functionerende app ervoor dat je gelijk twee grote stappen zet.
We zijn wellicht nog ver verwijderd van het moment dat apps (mobiele) sites in geheel overnemen, maar dit moment kan zicht in de nabije toekomst voordoen. Apps kunnen alles wat een website kan, maar dan vaak net even intuïtiever en makkelijker. Het hebben van een mobiele app mag geen doel zijn, maar een manier om je klanten nog meer te binden en te leren kennen. Bedenk goed wat je, je klanten kan bieden via een app en werk dat dan ook uit. Zet de behoeftes en verborgen wensen van je klanten voorop tijdens het ontwikkelen van de app en overtref hun verwachtingen.
Alleen zo creëer je ambassadeurs van je merk, die jou dan ook in 2017, 2018 en 2019 zullen blijven vinden, gebruiken en promoten.
Apps in overvloed anno 2016
3. Digitale Persoonlijke assistenten gaan steeds meer een rol spelen in het dagelijks leven
Onze telefoons zijn alleen niet maar alleen een telefoon, ze worden steeds meer en meer een soort digitale persoonlijke assistent van ons. Vraag een willekeurig persoon maar eens of hij of zij haar telefoon of portemonnee op zich draagt. Anno 2016 zal 90% van de gevraagde antwoorden de telefoon op zak te dragen, terwijl de portemonnee in een jas of tas zit. Er kan niet alleen worden gebeld, maar ook geappt, gesurft (op het net) en zelfs mee worden betaald. Assistenten als Siri en Cortana worden in steeds meer landen uitgerold en gebruikt. Denk eraan dat vooral korte en krachtige zoektermen worden gezocht op mobiel (en ook de digitale assistesten) verwerk deze kennis dus ook in je teksten en website. Wordt dus ook vindbaar voor de digitale secretaresse. Een trend die ook weer duidelijk merkbaar was tijdens Apps World 2015.

4. VR en wearables worden groot
Nu er meer dan zestien bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van hun eigen VR ervaring en de eerste versies al op de consumentenmarkt verkrijgbaar zijn, is het veilig om te zeggen dat VR zomaar eens voor een turningpoint kan zorgen door telkens een compleet nieuwe ervaring te leveren.
Tijdens Apps World heb ik de Ocolus Rift op mijn hoofd gehad en mocht ik een digitale rondleiding van een huis bijwonen terwijl ik daarna in First Person een potje voetbal speelde. Een hele ervaring al zeg ik het zelf. Door de interactieve omgeving zijn ook weer nieuwe reclame-uitingen mogelijk. Zo zag ik al ruimte voor banners in het virtuele stadium waar ik in speelde. Dit wordt alleen maar groter, zeker ook omdat miljardenbedrijven als Facebook zich met VR bezighouden.
Ik verwacht dan ook dat Facebook één van de eerste social kanalen zal zijn die geoptimaliseerd is voor VR. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve Facebookwall waar video's en afbeeldingen rouleren en notificaties naar je toe springen en wat dan wel niet.
"Beam me up Scotty"
Naast VR worden ook wearables meer toegankelijk voor developers en het grote publiek. Naast opgepimpte sportbandjes zullen wearables steeds meer een digitale assistent worden die letterlijk binnen handbereik is. De online mogelijkheden worden zo toch ergens weer steeds meer offline.
Overigens mogen ontwikkelingen omtrent smartphones niet vergeten worden zoals de Force Touch in de nieuwe iPhone 6S en 6S Plus en The Edge in de nieuwe Samsung modellen. Kleine aanpassingen die een hoop aan mogelijkheden met zich meebrengen.

5. Video en Video ads wordt nog groter
Video-advertenties gaan al een tijdje mee, maar ze worden een steeds belangrijker en groter inkomen van platforms als Youtube (en dus Google). Facebook, Bing en Dailymotion pikken ook ieder hun graantje mee en ook Instagram en Snapchat zijn ermee bezig. Toch wordt video nog belangrijker, zeker ook voor Google. Door de koppeling van Google en Youtube bieden zij oneindige mogelijkheden en de eerste stap is al gezet. Google is namelijk van start gegaan met in-SERP video adverteren. Het is een van de kenmerken dat men online videoadvertenties steeds normaler begint te vinden.Persoonlijk vind ik het zelf ook een leuk verschijnsel dat interactieve video steeds groter wordt. Zoals filmpjes waarin men een keuze krijgt en dan naar een andere video wordt gebracht en dan de 360 graden video's. Die leveren al bijna een soort van 3D virtuele ervaring. Erg vet is dat die ook met je smartphone goed te ervaren zijn.

Er zijn al een hoop 360 graden video's op Youtube te vinden. Zo kon je al eerder een 360 graden ervaring in het Star Wars universum beleven en kan je ook een duik nemen in een door haaien bewoond schip:6. In SEO wordt (ook) beeld steeds belangrijker
Een plaatje zegt soms meer dan 1.000 woorden. Het algoritme van Google blijven zich optimaliseren op kwalitatieve relevante content. Google kijkt allang niet meer alleen naar de kwaliteit van je content door een waarde eraan te koppelen, maar ook naar andere zaken. Zoals bijvoorbeeld hoelang iemand op een pagina blijft, op hoeveel pagina's er worden geklikt enzovoort.
"En daar komt het geheim van beeld, infographics en video om de hoek kijken. Deze uitingen geven bezoekers het gevoel veel meer en relevantere informatie te bevatten dan platte tekst. Zo is de schatting dat een visual meer waard is dan 1000 worden en video zelfs 1.8 miljoen woorden" (bron; Forrester) Daarnaast blijven bezoekers door beeld langer rondhangen op je site.
Snelheid van een website wordt ook in 2016 steeds belangrijker. Dit geldt ook voor SEO; zie ook AMP onder punt 1. Google streeft daar zelf al naar en zal dit ook nog verder als eis opleggen naar elke andere website.

7. Gepersonaliseerde en relevante content is king!
Naast dat beeld steeds belangrijker wordt met SEO, blijft Relevantie (met hoofdletter) in content de leidraad voor organische vindbaarheid. Je contentstrategie moet alleen geen aparte strategie zijn, maar een dagelijkse manifestatie van wat je wilt overbrengen aan je klant.
Zeker met de ontwikkeling van adblockers, die in 2015 volop werden omarmt door het grote publiek, moet Relevantie in je content voorop staan. Zorg dat je gepersonaliseerde en relevante content levert. Kijk bijvoorbeeld eens naar alle punten in de customer journey voor jouw bedrijf.
Zorg dat je, je klant op elke punt in de customer journey weet te bereiken. Breng bijvoorbeeld in kaart of men alleen aan het oriënteren is of tot een aankoop over wilt gaan. Zorg dat je op elke moment in de customer journey de juiste content biedt.

8. Social Media worden nog relevanter en tevens gerichter
Data wordt ook wel meer dan eens het nieuwe goud genoemd. Door alle dagelijkse activiteiten die men op social doet en de onderlinge koppeling van platforms (zoals Instagram en Facebook) wordt data omtrent profielen steeds accurater. Zie ook punt 9.

9. Adverteren wordt steeds duurder
Dit sluit eigenlijk geheel aan op punt nummer acht.
Omdat de data die social media bezitten elke dag groeit, wordt profielen steeds meer waarheidsgetrouw. Hierdoor wordt het targeten op profielen ook steeds relevanter en indien goed toegepast meer belonend. De kosten zullen omhoog gaan, zoals bij Facebook en Twitter, maar doe het goed en je kan tegelijkertijd een veel beter (netto) resultaat verwachten. Daarnaast verwacht ik ook dat Adverteren in Google duurder zal worden. Het Display network van Google wordt steeds toegankelijker gemaakt en meer bedrijven zien er ook de potentie van in. Doordat meer bedrijven dit gaan gebruiken zullen de CPC en CPM ook omhoog schieten. Hou hier ook rekening mee met je kostenprognose(s) van 2016/2017.

Bron: www.mdgadvertising.com
10. Nieuwe markten worden betreden 
Nieuwe markten worden volop betreden, zorg ervoor dat je de concurrentie voorblijft door constant te blijven zoeken naar nieuwe markten en deze als een early-adaptor te benaderen.
Neem nou India, het is het nummer één mobiele land in de wereld. Toch zijn er wel enkele obstakels, zoals slechte infrastructuur en mobiel gebruik dat nog vooral op pre-paid berust. Zorg dat je dit soort obstakels omzet naar kansen en je hebt er zomaar een hele waardevolle afzetmarkt bij. Bijvoorbeeld door lokale ondernemers te benaderen en te leren van hun kennis.

Trends in Online Marketing 2016

Dat zijn volgens mij de belangrijkste trends voor 2016. Heb jij nog een trend die je nog in dit rijtje mist, of wil je graag je mening geven, doe dat dan vooral. Ik ben benieuwd!


"If you wait until there is another case study in your industry, you will be too late," - 

Seth Godin


 Meld je gratis aan bij CashbackXL!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten