donderdag 24 juli 2014

Kantoorjungle

Je bent net afgestudeerd en klaar voor de "grote mensen wereld".
Na het eten van je dagelijkse portie cornflakes, goji bessen en het lezen van de NRC Next bereid je, je verder voor op je eerste werkdag bij dat ene grote bedrijf. Je moest door aardig wat sollicitatie rondes heen, maar uiteindelijk wist jij men te overtuigen door jouw charismatische lach en je glad gestreken overhemd. Je hebt je middelbare school afgemaakt en gelijk een studie erachter geplakt, jij weet dus wat hard werken is.
Immers, elke dag om half 9 in de collegebanken zitten is een prestatie die veel leeftijdsgenoten je niet nadeden.

Gewapend met een koffer, spring je van je fiets en ren je op een aardig drafje naar de trein. Het inchecken met een OV-chipkaart is wennen, maar de piepjes die je hoort, klinken je die dag als muziek in de oren. Je kijkt verwachtingsvol op je horloge en ruikt de geur van overwinning.
Het verdrukt de hele geur van de vrouw die naast je zit, die haar voet krabt terwijl ze haar adem in eigen gezicht drukt met een hand vol vieze nagels. Dat ze daarna ook jouw kant op hoest, dat kan jou niet deren, zulke types, daar sta je boven.

De deuren gaan open en je loopt richting het gebouw. Niet te snel, niet te langzaam, gewoon in het ritme van de stroom mensen die verlangend naar koffie naar het hetzelfde gebouw lopen waar jij moet zijn. Je kan nu echt niet langer meer wachten. Je kan niet wachten om iedereen te overrompelen met jouw geweldige ideeën en "out-of-the-box" denken.

De baliemedewerkster groet je met een glimlach en je loopt door. Door naar boven, door naar de tweede etage. De grap dat je "200 mensen onder je hebt werken" komt je vrienden al hun neus uit. Niet met de lift, maar met de trap. Gezondheid is immers geen ding.. het is jouw lifestyle!

Je installeert je op een bureau, zet je computer aan, haalt je eerste bakkie koffie en je bent klaar voor het kantoorleven. Opeens... opeens besef je iets. Iets wat je nog nooit eerder gezien of gehoord had. Het is iets dat je ook helemaal niet niet had gelezen in de "hoe succesvol te zijn" - boeken die je van je oom had gekregen voor je 13e verjaardag.

"Het broeit er, gist er, feromoont en schimmelt er. Er is liefde, adrenaline, bedrog, seks, berusting, jaloezie, samenwerking en oorlog. Er zijn hormonen. Wie goed kijkt, ziet het: de kantoortuin ís een kantoortuin; een woestijn, een steppe, een oerwoud. Met diersoorten, leven, dood, hiërarchie, drinkplaatsen, complotten en overgave. Je snapt niet waarom David Attenborough daar al niet eens op gedoken is, met zijn rustgevende stem, om het ons te duiden. Hij zou ons de zilverrug laten zien, de Bokito en eindbaas, die schreeuwt, verkracht en slaat. Wij zouden zijn vriendje zien, het stokstaartje, dat gedaan krijgt waar de koning om brult. (...) Daarom zijn er ook kantoorplanten in de kantoortuin: om die hele voedselketen een beetje aan te kleden. (...) Als verklaring zegt hij dat planten en bloemen voor zuurstof zorgen en de werksfeer verbeteren. Maar in zijn vuistje lacht hij. Hij weet wel beter wat al die planten doen: ze geven het signaal af: het ís een jungle in here, ga je gang, Darwin erop los. Eet of wordt gegeten. Hij weet: morgen kan ik zelf aan de beurt zijn." 
- Kantoorjungle blz. 7 & 8 van Japke-d Bouma

En dan moet je nog lunchen, dan stap je kantine binnen en zie je:
"De warmhoudlamp, de tippelzone van de bedrijfskantine. Waar het gefrituurde vlees zich in rood warm licht aanbiedt: neem mij, neem mij. Er komen mannen (het zijn eigenlijk altijd mannen) die zich te buiten willen gaan aan vet, bladerdeeg en grote, naakte, glimlachende gehaktballen. Vrouwen die er hooghartig niks van willen weten, lopen voorbij, op weg naar de koele saladebar. Zo ordinair vinden ze, maar er gaat wel een stiekem schuin oog naar het druipende obscene."
Kantoorjungle blz. 39 van Japke-d Bouma

Maar... maar jij komt er wel!

--------------------

Kantoorjungle

Het is het meest sarcastische stuk geworden dat ik ooit heb geschreven, maar het past volledig in de sfeer van Kantoorjungle, een komisch maar een soms toch pijnlijk herkenbaar boek.
De quotes tussen de (overigens niet biografische tekst... ik hou namelijk niet van goji bessen) zijn rechtstreeks van het boek overgenomen en laat perfect zien hoe het boek is.
Ik won het boek Kantoorjungle na een social media wedstrijd op kantoor en ik verslond het boek binnen twee dagen. Zeker een aanrader dus, de treinritjes duren een stuk korter.
Vooral de beschrijvingen van de verschillende kantoortypes lieten me vaak hardop gniffelen.
Het boek Kantoorjungle
Kantoorjungle is een leuk boekje (160 bladzijde) over hoe het er in het kantoorleven echt aan toe gaat.
Je leert op een komische manier welke collega's je tegenover je kan krijgen en hoe je ze kan benaderen. Tegelijkertijd zorgt het voor een heerlijk komische relativering van "het kantoor".

Het is vooral bedoeld als grap en verwacht er geen serieuze tips uit te krijgen, maar lachen zul je zeker.
Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Managementboek voor €14,95.

Je eerste "echte" baan

Alsnog gefeliciteerd indien je laatst bent afgestuurd en succes met solliciteren.
Al meerdere afwijzingen gehad? Geef de moed niet op en leer van elk gesprek, kijk vooral naar wat jij beter had kunnen doen.
Kleine tip die mij verder hielp; bedenk voor jezelf bij elke functie en bedrijf waar je over vijf jaar wilt staan. Dit toont namelijk strategisch inzicht en daar is elk bedrijf dol op.

Jouw kantoorjungle?

Weet jij jouw eerste werkdag nog bij het bedrijf waar je ging werken na je afstuderen?
Deel het in de reacties.

''To be successful, you have to have your heart in your business, and your business in your heart'' - Thomas Watson Sr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten