maandag 11 maart 2013

Een goede enquête maken doe je zo!

Een goede enquête maken doe je zo!

Het was even wachten, want het was weer een drukke week op stage maar hier is dan toch echt mijn nieuwe post. Wegens tijdgebrek kwam ik er even niet aan toe. Nu ik weer opgeladen ben door het weekend en de tijd heb gevonden, vond ik het tijd voor een nieuwe post.
De maandag is alweer bijna voorbij en kruipt dinsdag dichterbij, dus het werd ook wel weer eens tijd!

Nu mijn enquête online staat en de resultaten binnen druppelen vond ik het een leuk idee om de dingen waar ik tegenaan liep op te schrijven en te verworden in een soort handleiding voor het maken van een goede enquête. Ikzelf had al eerder enquêtes gemaakt maar dat waren tot nu alleen maar kleine enquêtes, zo rond de tien vragen. Met het afstuderen kwam daar verandering in. De enquête die ik onlangs gemaakt heb voor mijn afstuderen.
Het is een redelijk lange enquête geworden, gekeken naar het aantal vragen, maar qua tijdsduur valt het mee; binnen tien minuten zijn respondenten er doorheen. Ik ben persoonlijk van mening dat een enquête ook niet langer mag en kan duren. Je verveelt een respondent dan en de kans bestaat dan dat ze afhaken en/of maar antwoorden gaan aanklikken om er dan maar vanaf te zijn.
Deze post bestaat uit tien stappen die handige tips geven.

Ik beweer met deze blog zeker niet dat dit de manier van werken is, maar het zijn wel praktische tips die ik graag met jullie wil delen. 

UPDATE (21-03-2013)
Zie mijn nieuwe post voor een betere handleiding!

Laten we bij het begin beginnen;

1. Wat ga je onderzoeken?     

www.helderester.nl
Stel voor jezelf eerst duidelijk vast wat je wilt onderzoeken. Daarnaast ook op/bij wie je dat wilt onderzoeken, oftewel; wat is de doelgroep van het onderzoek. Stel voor jezelf ook op wat je doelen zijn met het onderzoek en hoe je de vragen in de enquête zo relevant mogelijk kan maken. Stel ook de waarde op van het minimum aan respondenten. Dit is voor elke enquête anders. Vanaf n=100 heb je vaak een representatieve en dus bruikbare uitslag, maar het kan zijn dat je er minder mag doen, indien je doelgroep klein is.  Stel dit goed af met je begeleider!

2. Zorg voor afstemming met je begeleiders over je aanpak

Stel dit alles samen met je begeleiders op!
Ik heb tijdens mijn afstuderen twee begeleiders. Één docentbegeleider, vanuit school, en een stagebegeleider vanuit mijn werkgever AEGON. Ik vond het belangrijk om beiden partijen tevreden te stellen maar beiden niet teveel ''te storen'' met telkens vragen om feedback. Daarom koos ik ervoor om eerst zelf wat dingen op te schrijven en die uit te werken. Pas nadat dit op papier stond heb ik het voorgelegd bij mijn stagebegeleider. Samen hebben we de documenten doorlopen en hebben we naar elk zin gekeken. De ontvangen feedback van die sessie heb ik verwerkt in een nieuwe versie van de vragenlijst. Na het aanpassen daarvan heb ik het document voorgelegd aan mijn docentbegeleider. Nadat ik de goedkeuring ontving vanuit school, ben ik aan de slag gegaan.

3. Stel goede vragen en antwoorden op

Ga op zoek naar vergelijkbare onderzoeken en diens resultaten maar kijk ook naar statische cijfers op een website als het CBS. Gebruik je voorkennis en de nieuw verkregen informatie om vragen voor je enquête op te stellen. Doe dit ook met de antwoorden die je bij de vragen voorlegt.
Dit doe om zo later, wanneer de onderzoeksverantwoording moet worden opgesteld, bergen werk te hebben. Daar zul je namelijk moeten aangeven waarom je voor je opgestelde vragen en antwoorden hebt gekozen. Dit is iets wat ik bij elke vraag heb toegepast.
Door te kijken naar verschillende bronnen vindt je toch vaak dingen waar je zelf, door je eigen referentiekader, niet aan had gedacht.
Zorg er ook voor dat de manier van schrijven overeenkomt met de eerder opgestelde doelgroep van het onderzoek. Als laatst eis moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk open vragen stelt en/of vragen met een tekstveld. Dit is namelijk erg moeilijk om te vergelijken via een programma als SPSS.

4. Zorg weer voor afstemming met je begeleiders over je vragen

Wanneer je de vragen op papier hebt staan stel ze dan weer even af met beiden begeleiders.
Ik heb, zoals eerder al aangegeven, gekozen om eerst met mijn stagebegeleider te overleggen. Ik heb toen wat tips en feedback ontvangen. Dat is toen verwerkt in een nieuwe vragenlijst. Deze nieuwe vragenlijst heb ik opgestuurd naar mijn docentbegeleider toen hij aangaf dat het goed was, was het tijd voor de volgende stap.
Namelijk het zoeken naar de juiste tool om een enquête online te zetten.

5. De juiste enquête tool

www.thesistools.com
Er zijn nogal wat tools om een online enquête te maken. Al dan niet gratis of betaald. Enkele voorbeelden zijn; Thesistools, SurveyMonkey en NetQ. Degene die mijn enquête hebben ingevuld weten dat ik voor Thesistools ben gegaan. Dit heb ik gedaan omdat dit de enige tool was waar je meer dan tien vragen kon stellen, zonder dat je hoefde te betalen. Bij alle andere aanbieder moet je namelijk vanaf meer dan tien vragen betalen. Dit is verschillend in de tarieven, maar je bent al snel 20 euro per maand kwijt. Dat vond ik iets te gek dus heb ik voor Thesistools gekozen. Dit had wel nogal wat voeten in de aarde want het ''programmeren'' van je enquête is een hele klus.
Wellicht heeft het bedrijf waar je stage loopt al een enquêtetool, maak daar dan ook gebruik van!
De werknemers hebben daar dan vaak al ervaring mee en je hoeft er dan niet zelf voor te betalen.

6. Realiseer je enquête door het gebruiken van de door jou gekozen tool

Vul je enquête in op de door jou gekozen enquête tool. Indien je ergens tegen aan loopt maak dan gebruik van de klantenservice van jouw enquêtetool of zoek op forums voor tips van andere gebruikers.

7. Gooi er een pilot versie uit!

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip uit de blog! Vraag aan tien verschillende mensen om de enquête voor je in te vullen en vraag ze om feedback. Ik heb het aan tien verschillende mensen gevraagd en kreeg veel feedback.
De feedback die ik had ontvangen was zeer divers. Ik kreeg tips over de vragen zelf, de antwoordmogelijkheden, maar ook over spelling en zinsverloop. Dit was zeer nuttig en het hielp mij om de enquête naar een hoger niveau te tillen.
Waar ik helaas wel tegenaan liep met Thesistools, was het opstellen van het verloop van bepaalde vragen. Als voorbeeld had ik in mijn enquête een paar vragen over het aankopen doen via een smartphone. Helaas kon ik die dan niet weglaten indien men aangaf geen smartphone te bezitten.
Dus nogmaals, kies voor jezelf de juiste enquête tool en als je niet met dit soort fratsen wil werken zul je naar alle waarschijnlijkheid moeten betalen.

8. Verwerk de gekregen feedback en kijk zelf je enquête nogmaals kritisch na!

Verwerk de feedback en loop je enquête bij wijze van spreken nogmaals tien keer na.
Kies daarnaast nog twee andere personen die dat samen met je doen. Drie paar ogen zien immers meer dan één!

9. Kies een leuk cadeau uit als beloning voor de respondent

Respondenten offeren tijd op om de enquête voor jou in te vullen. Geef ze de kans om er iets voor terug te krijgen. Zo heb ik gekozen voor een cadeaubon van 15 euro van de VVV. De winnaar daarvan wordt door willekeurigheid gekozen.

10. Activeer je Friends & Famliy en gebruik sociale media om je enquête te verspreiden!

Vraag aan de mensen in je netwerk je enquête (volledig) in te vullen en ook te verspreiden via de middelen die zij tot hun beschikking hebben. Hiermee wordt de enquête nog meer zichtbaar over het gehele internet en heb je weer meer kans op respons! 
Het vragen om een RT op Twitter of een like op Facebook en LinkedIn doet al wonderen voor de zichtbaarheid van uw enquête, dat hopelijk weer leidt tot meer respons op de enquête.
Door het verspreiden van de enquête op de social media waar ik te vinden ben had ik binnen één dag al meer dan 40 respondenten!

Nadat de enquête verspreid en ingevuld is, is het tijd om de resultaten te bekijken en te analyseren.
Deze stappen houden jullie nog tegoed en zal ik in een later stadium van mijn stage behandelen. Dan kan ik mijn ervaringen weer delen en hopelijk bruikbare tips opstellen.

UPDATE (21-03-2013)
Zie mijn nieuwe post voor een betere handleiding!


Last but not least!

Om deze post af te sluiten zou ik je als lezer (nogmaals) willen attenderen op mijn enquête. Heb je die nog niet ingevuld, zou je dat dan alsnog willen doen? 

Let op!
Het gaat vanaf de helft van de enquête over verzekeringen. Geef alsjeblieft wel volledig antwoord. Indien je verzekeringen lastig vind, klik de enquête dan niet weg. Alle data is bruikbaar!
Door het wegklikken ervan, doe je me eigenlijk minder plezier dan het niet invullen, omdat ik dan met incomplete data (sets) kom te zitten.
Mijn enquête vindt u hier!
Of simpelweg door te klikken op enquête.
Als respondent maak je kans op een cadeaubon van 15 euro van de VVV.
Alvast bedankt!

Bedankt voor het lezen,

Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik dat graag.8 opmerkingen:

 1. Hoi Tim,

  Leuk artikel en goede tips! Op http://www.netq-enquete.nl/nl/enquete-tips staan nog wat meer enquête tips.

  Overigens: NETQ biedt voor studenten een (6 maanden) gratis pakket aan. Je kunt dan een onbeperkt aantal vragen stellen. Zie: http://www.netq-enquete.nl/nl/page/gratis-voor-studenten. Je kunt dan zelfs de layout nog aanpassen in de gewenste kleur!

  Succes met je onderzoek!

  Groeten, Marlies, internet marketeer bij NETQ

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Marlies,

  Super! Hiervoor heb ik dit artikel geschreven!

  Ik heb gelijk zelf ook een account aangemaakt!

  Top! Ik zal de link even delen ook op Twitter via @TimWesseling.

  Als afsluiter, in de vorm van een brutale vraag, heb je mijn enquête al ingevuld?:) en heb je nog tips?

  Groetjes,

  Tim Wesseling

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Tim,

  Ik zag het, leuk! :-) Zojuist je vragenlijst ingevuld.
  Vond hem toch nog wel vrij lang en er was niet heel duidelijk wanneer het einde in zicht was. Zie je ook dat er veel mensen halverwege afhaken?
  Weet verder niet wat je onderzoeksdoel is, maar hopelijk verzamel je de gewenste inzichten. Succes!

  Groeten Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heey Marlies,

  Bedankt voor je respons.
  Nee dat niet, maar wel na eerste vraag!;)
  Wellicht kan jij mij met iets helpen, al heb ik de vraag al bij de klantenservice gelegd; Ik heb namelijk net een account aangemaakt maar heb daarin het verkeerde e-mailadres (van school) gebruikt. Kan jij daarin iets voor me betekenen? Of zal ik even afwachten op bericht van de klantenservice?

  Nogmaals bedankt!

  Groetjes,

  Tim Wesseling

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heey Marlies!

  Het is gelukt!

  Groet,

  Tim Wesseling

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nogmaals een oproep voor het invullen van mijn enquête! Duurt maar tien minuten en je maakt kans op een #VVV #cadeaubon! Alvast bedankt!
  http://questionnaire.netq-survey.com/4008bedb-93ad-4436-bfb2-21540ee714b2

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Tim,

  Mooi! Goed om te zien! Al wat respons binnen?

  Groeten
  Marlies

  PS: Zie dat hyperlinks in reacties niet werken hier, misschien kun je je nieuwe link in je blog plaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heey Marlies,

  Ja, de volgende post wordt een ''update'' variant en daarin zal ik NetQ benoemen:)

  Groet,

  Tim Wesseling

  BeantwoordenVerwijderen